Партеона в Гърция

В продължение на хиляди години, човешката цивилизация създава много величествени архитектурни паметници. За съжаление да се възхищаваме на повечето от тях днес е невъзможно, а други са достигнали до нас в плачевно състояние. За да се промени това, дизайнерите от студио NeoMam представят как биха изглеждали емблематичните забележителности по света след цялостна реконструкция.

 

Партенона в Атина, Гърция – 432г .пр. н.e.

Партенонът е оцелял до наши дни само частично. Повечето от барелефите и скулптурите му са изнесени и съхранявани в музеи по целия свят, а стените и колоните не веднъж са били разрушавани от войни и природни бедствия. Сега възстановяването на паметника е в ход, но тази трудоемка работа изисква много време и огромни финансови инвестиции.

 

Пирамидата Нохоч Мул в Мексико

Нохоч мул се намира в град Коба – един от най-големите градове на маите. Най-голямата пирамида достига височина 42 метра, а към върха й отвеждат 120 стъпала. Там се е намирала ритуална зала с олтар. Понастоящем туристите могат да посетят малка част от сградите, поради недостига на пари от мексиканското правителство за реконструкцията на руините.

 

Храмът на Юпитер /Помпей/ в Италия – 150г пр.н.е

Храмът на Юпитер е основният храм в Помпей. В древни времена е бил украсен с многобройни фрески и статуи на боговете. Главата на бог Юпитер все още се съхранява сред руините на храма. Сградата е тежко повредена през 1962г. от земетресение и все още се ремонтира, когато Везувий се събужда през 79-и, погребва Помпей под плътен вулканичен прах. Останките на разкопания храм могат да се видят и днес в града.

 

Храмът в Луксор, Египет – 1380г. пр. н.е.

Основната част от храма е построена през XIV в. Пр. Хр. по време на управлението на фараон Аменхотеп III, който го е посветил на бог Амон-Ра, съпругата му Мут и сина Хонсу. Храмът става въплъщение на епохата на Новото царство, но постепенно запада и е почти изцяло погребан под пясъците . Едва в средата на XIX век учените започнали да разкриват древния египетски храм , разкопките продължават до днес.

 

Пирамидата Теотиуакан в Мексико – 150г. от н.е.

Пирамидата на Слънцето, построена около 150г. сл. Хр., е величествено съоръжение в Теотиуакан (в превод „Място на боговете“). Пирамидата е 5-степенна конструкция с плосък връх, на който някога е имало малък храм. Нейната височина е почти 64,5 метра, но дървеният храм не е оцелял. Пирамидата е имала много важно, свещено значение за жителите. От върха и можете да видите в цял мащаб града.

 

Торе де Аржентина в Рим, Италия – 101г. пр. н. е.

Този римски площад дълго е криел своите тайни. Едва през 1920г. по време на разкопки тук са открити останки от четири храмове от IV-II век. преди новата ера, както и останките от обществени институции.

 

Как са изглеждали 6 архитектурни шедьовъра в миналото
5 (100%) 2 votes