изгубен багаж

23.1 милиона куфари са били изгубени по време на пътуване със самолет през 2015. Статистиката се  води от международната компания SITA, чиято е и услугата за търсене на багаж World Tracer, която се използва в целия свят.

Според статистиката през 2016  авиокомпаниите са транспортирали 3,5 милиарда пътници, което означава, че на 1000 пътници се отчитат приблизително 6.5 загубени багажи. Това е два пъти по-малко, отколкото е било през 2007 година.

 

Защо се губи багажа?

Около 50% от загубените куфари не са  при собствениците си заради несъответствия на полети с прикачвания, 15% не достигат до самолета поради липса на етикети, други 15% от пътниците не вземат от транспортната лента багажа си. Останалите 20% остават без собственици по други причини.

 

Къде пропадат куфарите?

лента за багаж1. Навсякъде
Ако на гишето за регистрация персоналът е поставил на вашия куфар етикет с грешен код, той ще замине в  друга посока.
На етикета са отпечатани лични данни на собственика на куфара и баркод от десет цифри: първите съответстват на категорията на багаж (например: 1 – за висок приоритет), вторите три са номера на полета, последните шест са серийния номер на куфара. По време на движение по лентата, скенер чете баркода и сортира куфарите на други ленти, от които те попадат на конкретните полети.

2. В неопределеност
Ако по време на движение на лентата от един куфар е паднал етикета, скенерът не може да чете информацията и изпраща вашите вещи в зоната за неопределен багаж.

3. При детективите
Забравени куфари се возят на конвейера в зоната за получаване на багаж около 30 минути след като са били свалени от полета. След това те се отнасят в склад на летището и с тях се заемат багажните детективи. Те се опитват да намерят собствениците на куфарите и да им върнат вещите. Ако на етикета върху опаковката са непокътнати данните, те ги вкарват в системата и бързо намират контактите на собственика. Ако няма данни или етикетът се е загубил, в системата World Tracer се вкарва описание на външния вид на багажа и се създава електронно заявление за изчезнал багаж.

 

Как авиокомпаниите намират на кого е багажа?

На практика всички авиокомпании в света използват World Tracer System. Системата позволява денонощно да се следи багажа в течение на 100 дни от датата на обявяване на загубата. Всички намерени на летището изоставени чанти влизат в базата на World Tracer, така че служителите на авиокомпаниите и собствениците на изгубения багаж могат да ги проследят по специален код.
Ако 5 дни след получаване на куфара в служба багаж неговите собственици не го потърсят, тогава чантата се отваря. Често проверката на лични вещи помага на детективите да ограничат търсенето. Митническите служители също участват в процедурата – те конфискуват вещи, които е забранено да се носят в чужбина.
2 седмици по-късно след неуспешно търсене на собственика на багажа, персоналът  носи куфара в склада.

 

Какво се случва след това?

3 месеца куфарите чакат собствениците си в склада на летището. Ако багажните  детективи не мога да разбера кои са те, тогава куфарите се считат за загубени завинаги и се изпращат на търг.

 

Какво се случва с изгубения багаж при полет със самолет
Оценете тази страница