сватбен пръстен

За тези традиции рядко се замисляме в ежедневието, но те често имат голямо културно и историческо значение.

Защо омъжените двойки в някои страни носят годежни пръстени на лявата си ръка, а в други на дясната? Винаги е интересно да научим за такива малки, но важни разлики.

 

Защо точно на безименния пръст?

Древните римляни и египтяни смятали, че в безименният пръст има нерви и вени, които го свързват директно със сърцето. Римляните дори имат специално име – „вената на любовта“ (на латински vena amoris). Ако човек постави пръстена на този пръст, това означава, че сърцето му вече е взето.

 

Пръстенът на дясната ръка – история и традиции

на коя ръка се носи сватбения пръстенДревните римляни били първите, които носели годежния пръстен на пръста на дясната ръка. Вярвало се, че лявата ръка е нещастна и „ненадеждна“.

В Индия в продължение на много години било обичайно да се носи пръстена само отдясно, защото лявата ръка е „нечиста“. Днес сватбените пръстени могат да се носят и на двете ръце.

В Германия и Холандия влюбените носят пръстените до свататабата на лявата си ръка, а след церемонията – на дясната, защото това бележи промяната на социалния им статус.

Според еврейската традиция, младоженецът слага пръстена на десния показалец на булката, защото го считат за най-важния от цялата ръка. След сватбата, момичетата обикновено преместват пръстена на безименния пръст на същата ръка.

Страните, в които сватбените пръстени се носят на дясната ръка са: Норвегия, Дания, Австрия, Полша, България, Русия, Португалия, Испания и Белгия (в някои области), Грузия, Сърбия, Украйна, Гърция, Латвия, Унгария, Колумбия, Куба, Перу, Венецуела.

 

Пръстенът на лявата ръка – история и традиции

сватбен пръстенНосенето на венчален пръстен на лявата ръка е сравнително нова традиция, която произхожда от началото на ХVIII век (преди това, дори и в англоговорящите страни той се е носил на дясната ръка).

В статия от 1869г., се предполага, че в някои страни смяната на ръцете, на която се носи от дясната (доминиращата) на лявата (неосновната), става знак на почит от страна на жената към съпруга й (по това време мъжете изобщо не са носили сватбени пръстени).

В Ливан, Турция, Сирия и Бразилия, до сватбата пръстена се носи на дясната ръка, а след това на лявата.
Страните, в които се носи на лявата ръка са: Австралия, Канада, Египет, Ботсвана, Ирландия, Нова Зеландия, Южна Африка, Великобритания, САЩ, Ливан, Турция, Сирия, Бразилия, Франция, Италия, Швеция, Финландия, Чехия, Швейцария, Румъния, Словения, Словакия, Хърватия, както и повечето азиатски страни.

 

Още няколко интересни факта

брачен пръстенВ Шри Ланка, младоженецът носи пръстена на дясната си ръка, а булката на лявата.

Брачни пръстени обикновено не се носят в повечето мюсюлмански страни (размяната на пръстени също я няма като традиция в брачната церемония), но ако все пак се слагат, то това може да бъде на безименен пръст на лявата ръка (в Иран) или на дясната ръка (в Йордания).

В някои страни, където пръстенът се носи на лявата ръка, след смъртта на съпругата или съпруга, се поставя на безименния пръст на дясната ръка. Този жест символизира неразрушимата връзка с починалия съпруг или съпруга.

Преди Втората световна война, мъжете не са носели сватбени пръстени. Войниците, които са се биели далеч от дома и семейството, започнали да ги носят като утешително напомняне, че техните любими съпруги ги чакат.

 

Ако не се стремите да следвате традициите или религиозните канони, изборът на ръка за носене на пръстена е въпрос на удобство и лични предпочитания. Например някои левичари избират да го носят на дясната ръка, защото не искат да го надраскат.

Сватбените пръстени са предимно символ на вашата любов и няма закон, който да изисква да се носи от едната или другата страна. Така че изборът е ваш!

 

Защо сватбеният пръстен в едни страни се носи на дясната ръка, а в други на лявата
5 (100%) 4 votes