семейство в самолета

Поставянето членовете на семейството на различни места в самолета може да представлява опасност за всички пътници. До това заключение са стигнали експерти на Royal Air Navigation Society – Великобритания.

Специалисти от Кралската авиационна асоциация на Великобритания (FOG) са провели проучване, резултатите от което са представени в доклад „Евакуация на пътници в самолет“. Оказва се, че членовете на едно и също семейство, които седят в различни части на самолета, няма да могат да се евакуират в извънредна ситуация навреме, тъй като те ще се търсят един друг. По този начин те ще създадат заплаха и  за другите пътници.

Експертите съветват авиокомпаниите да не налагат такси за възможност членовете на семейството да седят заедно. Това е особено важно в ситуации като евакуация, декомпресия или въздушни турбуленции, когато грижите и надзорът на възрастен човек са от първостепенно значение. В доклада се казва, че търсенето на отделни роднини от техните близки може сериозно да засегне скоростта на придвижване на други хора към аварийните изходи. Освен това експертите настояват, че децата, които летят, придружавани от възрастни, задължително трябва да седят заедно с тях на един ред и да са разделени от не повече от един пасажер. В случай, че това е невъзможно, не повече от един ред напред или назад от възрастен, съветват специалистите.

Сред другите препоръки FOG са автоматичното блокиране при аварийна ситуация на рафтове за ръчен багаж. Специалистите отбелязаха, че по време на евакуацията пътниците често се втурват към багажа си. Това може да бъде опасно за всички хора на борда.

 

Разделянето на семейства в самолета може да е опасно
5 (100%) 3 votes